GROWAPP

Onderzoek de invloed van klimaatverandering op de natuur met de GrowApp

Niveau: vmbo, onderbouw H/V Vakken: biologie

Help je mee met de GrowApp?

Wil je leerlingen laten zien hoe klimaatverandering invloed heeft op de natuur? In deze GLOBE lesmodule onderzoeken leerlingen met behulp van de GrowApp hoe de natuur reageert op een warmer wordend klimaat. Natuurlijke processen zoals het groen worden en verkleuren van bomen, vinden normaal elk jaar rond dezelfde tijd plaats. Door klimaatverandering verandert dit. Met de GrowApp leg je dit proces d.m.v. foto’s vast.

Wetenschapper Arnold van Vliet legt in dit filmpje uit hoe de GrowApp werkt:

Wist je dat?

De GrowApp is ook leuk om buiten school te gebruiken. Volg bijvoorbeeld de boom in je achtertuin of maak foto’s tijdens het fietsen naar school.

Help je mij in kaart te brengen hoe de natuur reageert op klimaatverandering?
Arnold van Vliet
Wageningen UR

Bovenstaande poster is voor GLOBE scholen gratis te bestellen door een mail te sturen naar info@globenederland.nl

Hoe werk je met de app?

Stappenplan:

 1. Download en installeer de GrowApp: Playstore voor Android of Appstore voor iOS.
 2. Zet de locatiebepaling en de internetverbinding van de telefoon aan.
 3. Zoek buiten een plek op waar je regelmatig komt en waarvan je de ontwikkeling van de planten gedurende de seizoenen wilt vastleggen. Je kunt op elke willekeurige plaats een fotolocatie aanmaken. Kies een plek die makkelijk terug te vinden is zoals naast een lantaarnpaal of bovenop een stoepdeksel. Je moet hier namelijk precies weer terug kunnen komen.
 4. Open het scherm om een foto te maken door op de ronde blauwe fotoknop rechtsonder in het scherm te klikken.
 5. Maak een foto door op de ronde witte fotoknop midden onder in het scherm te klikken.
 6. Optioneel: voeg een omschrijving toe door op het omschrijvingveld te klikken. Voeg voor de eerste foto van een nieuwe fotolocatie in het omschrijvingenveld een korte beschrijving toe van waar je de foto gemaakt hebt zodat je zelf, of iemand anders die met de GrowApp langs komt, de plaats makkelijk terug kan vinden. Deze tekst wordt bij het afspelen van de animatie naast de datum getoond.
 7. Optioneel: voeg een hashtag (#) toe in het omschrijvingenveld. Op growapp.today kun je na het klikken op de filterknop linksboven in het scherm alle foto’s en animaties met specifieke hashtags uitfilteren. Denk bijvoorbeeld aan het toevoegen van de soortnaam, zoals #zomereik. Voor de Europese GLOBE-scholencampagne vragen we om vooral ook de 7 focus soorten te fotograferen.
 8. Klik op de ronde blauwe knop met pijl naar rechts rechtsonder in het scherm.
 9. De foto verschijnt vervolgens op de kaart. Bij de eerste foto op die locatie wordt de locatie aangeduid met een klein groen rondje met een witte rand. Indien er op een plaats al twee of meer foto’s zijn genomen dan wordt dat aangegeven met een groter groen rondje met witte rand met daar binnenin een wit driehoekje.
 10. Als je op deze rondjes klikt, opent zich de foto of de time-lapse video. Door rechts bovenin de foto op [ ] te klikken, wordt de afbeelding beeldvullend weergegeven. Door op het i-symbool te klikken wordt links onderin de foto de datum weergegeven en de eventueel ingevulde beschrijving en hashtags van de fotograaf. Ook het volgnummer van de foto wordt weergegeven.
 11. Je kunt op elk moment aan elke fotolocatie een nieuwe foto toevoegen, mits je op of vlak bij de fotolocatie bent. Bepaal met je telefoon waar de fotolocatie is en ga daar naartoe. Open de foto of time-lapse video door te klikken op het icoontje op de kaart. Klik op de ronde blauwe fotoknop. De eerste foto uit de reeks wordt vervolgens half doorzichtig in het scherm getoond met daar overheen de huidige afbeelding. Probeer de nieuwe foto zo goed mogelijk op de doorzichtige foto te plaatsen en druk dan op de fotoknop. Je hebt de mogelijkheid om daarna een omschrijving toe te voegen.
 12. Bekijk de animatie in de app zelf of op www.growapp.today.

In het menu van de GrowApp zit ook een help button die meer uitleg geeft over de app.

Download de app op www.GrowApp.today.

Zeven soorten voor Europees onderzoek

Voor de Europese GLOBE campagne vragen we extra aandacht voor de onderstaande 7 soorten.

Als je een foto doorgeeft, zet dan de juiste #tag in het omschrijving veld op die manier kan iedereen later die soorten er op www.growapp.today uitfilteren:

7 soorten (klik op naam voor uitgebreide omschrijving)

 1. Zomereik (Quercus robur), #oak
 2. Hazelaar (Corylus avellana), #hazel
 3. Beuk (Fagus sylvatica), #beech
 4. Ruwe berk (Betula pendula), #birch
 5. Zure kers (Prunus cerasus), #cherry
 6. Winterlinde (Tilia cordata), #lime
 7. Vijg (Ficus carica), #fig

Hoe gebruik je de GrowApp in de klas?

Meedoen met de GrowApp campagne is eenvoudig. Je hebt geen meetinstrumenten nodig. Leerlingen downloaden de GrowApp op hun smartphone en kunnen een boom gaan volgen door foto’s te maken.

De app is te vinden op www.growapp.today. Daar vind je ook een mooie visualisatie van alle resultaten.

Stappenplan

Wil je meedoen met GLOBE GrowApp? Volg dan onderstaand stappenplan:

 1. De GrowApp is gratis te downloaden en te gebruiken.
 2. Voor het gebruik van onderstaande lesmaterialen moet je lid zijn van GLOBE.
 3. Download de docentenhandleiding en rubrics (gebruik je GLOBE wachtwoord)​ en gebruik deze om een goede les op te zetten.  Informatie over het gebruik van de verschillende GLOBE-accounts vind je in de handleiding.
 4. Print de leerlingenhandleiding en eventuele verdiepingsopdrachten

Introductieles LessonUp
Online interactieve “Powerpoint” voor een introductie lesuur

Verdiepingsopdrachten leerlingen:

Internationalisering en Engelstalig lesmateriaal

Van bovenstaand materiaal zijn de volgende vertalingen beschikbaar:

Teacher guide
Leerlingenhandleiding vmbo | havo | vwo
Rubrics poster | verslag

In heel Europa doen scholen onderzoek naar 7 soorten bomen. Meer informatie en lesmateriaal is te vinden op de Europese campagne site. Je kunt met je GLOBE account lid worden van de internationale community.

LET OP: in de internationale campagne worden naast de GrowApp ook andere GLOBE protocollen gebruikt (green-up en green-down). Deze zijn niet in het Nederlands beschikbaar. Gebruik je alleen de GrowApp, dan hoef je hiermee geen rekening te houden.

Maaike Vollebregt
Helen Parkhurst, Almere
Wil je meer weten over de GrowApp van een ervaren docent? Neem contact op met Maaike: m.vollebregt@helenparkhurst.asg.nl

GrowApp toont een late herfst

Waarnemingen die zijn doorgegeven met de GLOBE Growapp, laten zien dat we ook in 2019 weer een late herfst hebben. Onderzoekers van de Wageningen Universiteit..

Campagne Herfstbladeren van start

Deze herfst werken 91 scholen uit 14 Europese landen samen aan een grootschalige campagne rondom herfstbladeren. Leerlingen houden bij hoe en wanneer bomen hun bladeren..

Lid worden van GLOBE?