NATUURKALENDER

Onderzoek de invloed van klimaatverandering op de natuur met de GrowApp

Niveau: vmbo, onderbouw H/V
Vakken
: bi

Help je me met de GrowApp?

Met de nieuwe GrowApp van Natuurkalender onderzoeken leerlingen en vrijwilligers hoe de natuur reageert op een warmer wordend klimaat. Natuurlijke processen zoals groen worden en verkleuren van bomen, vinden normaal elk jaar rond dezelfde tijd plaats. Door klimaatverandering verandert dit.

Video met uitleg over de GrowApp door wetenschapper Arnold van Vliet

Beluister de uitzending over de GrowApp bij Vroege Vogels…

Arnold van Vliet
GLOBE onderzoeker
Wageningen Universiteit

Bovenstaande poster is voor GLOBE scholen gratis te bestellen door een mail te sturen naar info@globenederland.nl

Hoe werk je met de app?

 1. Download en installeer: Playstore voor Android of Appstore voor iOS.
 2. Zet de locatiebepaling en de internetverbinding van de telefoon aan.
 3. Zoek buiten een plek op waar je regelmatig komt en waarvan je de ontwikkeling van de planten gedurende de seizoenen wilt vastleggen. Je kunt op elke willekeurige plaats een fotolocatie aanmaken. Kies een plek die makkelijk terug te vinden is zoals naast een lantaarnpaal of bovenop een stoepdeksel.
 4. Open het scherm om een foto te maken door op de ronde blauwe fotoknop rechtsonder in het scherm te klikken.
 5. Maak een foto door op de ronde witte fotoknop midden onder in het scherm te klikken.
 6. Optioneel: voeg  een omschrijving toe door op het omschrijvingveld te klikken. Voeg voor deze eerste foto van een nieuwe fotolocatie in het omschrijvingenveld een korte beschrijving toe van waar je de foto gemaakt hebt zodat je zelf, of iemand anders die met de GrowApp langs komt, de plaats makkelijk terug kan vinden. Deze tekst wordt bij het afspelen van de animatie naast de datum getoond.
 7. Optioneel: voeg een hashtag (#) toe in het omschrijvingenveld. Op growapp.today kun je na het klikken op de filterknop linksboven in het scherm alle foto’s en animaties met specifieke hashtags uitfilteren. Denk bijvoorbeeld aan het toevoegen van de soortnaam, zoals #zomereik. Voor de Europese GLOBE-scholencampagne vragen we om vooral ook de 6 focus soorten te fotograferen.
 8. Klik op de ronde blauwe knop met pijl naar rechts rechtsonder in het scherm.
 9. De foto verschijnt vervolgens op de kaart. Bij de eerste foto op die locatie wordt de locatie aangeduid met een klein groen rondje met een witte rand. Indien er op een plaats al twee of meer foto’s zijn genomen dan wordt dat aangegeven met een groter groen rondje met witte rand met daar binnenin een wit driehoekje.
 10. Als je op deze rondjes klikt opent zich de foto of de time-lapse video. Door rechts bovenin de foto op [ ] te klikken, wordt de afbeelding beeldvullend weergegeven. Door op het i-symbool te klikken wordt links onderin de foto de datum weergegeven en de eventueel ingevulde beschrijving en hashtags van de fotograaf. Ook het volgnummer van de foto wordt weergegeven.
 11. Je kunt op elk moment aan elke fotolocatie een nieuwe foto toevoegen mits je op of vlak bij de fotolocatie bent. Bepaal met je telefoon waar de fotolocatie is en ga daar naartoe. Open de foto of time-lapse video door te klikken op het icoontje op de kaart. Klik op de ronde blauwe fotoknop. De eerste foto uit de reeks wordt vervolgens half doorzichtig in het scherm getoond met daar overheen de huidige afbeelding. Probeer de nieuwe foto zo goed mogelijk op de doorzichtige foto te plaatsen en druk dan op de fotoknop. Je hebt de mogelijkheid om daarna een omschrijving toe te voegen.
 12. Bekijk de animatie in de app zelf of op www.growapp.today.

In de GrowApp zelf zit in het menu een help button die de app ook uitlegt.

Download de app op www.GrowApp.today.

Zeven soorten voor Europees onderzoek

Voor de Europese GLOBE campagne vragen we extra aandacht voor de onderstaande 7 soorten.

Als je een foto doorgeeft, zet dan de juiste #tag in het omschrijving veld op die manier kan iedereen later die soorten er op www.growapp.today uitfilteren:

7 soorten (klik op naam voor uitgebreide omschrijving)

 1. Zomereik (Quercus robur), #oak
 2. Hazelaar (Corylus avellana), #hazel
 3. Beuk (Fagus sylvatica), #beech
 4. Ruwe berk (Betula pendula), #birch
 5. Zure kers (Prunus cerasus), #cherry
 6. Winterlinde (Tilia cordata), #lime
 7. Vijg (Ficus carica), #fig

Hoe gebruik je GLOBE Natuurkalender in de klas?

Mee doen met de GrowApp

Mee doen met de nieuwe GrowApp campagne van de Natuurkalender is tamelijk eenvoudig. U heeft geen meetinstrumenten nodig. Leerlingen downloaden de GrowApp op hun smartphone en kunnen een boom gaan volgen door foto’s te maken.

De app is te vinden op www.growapp.today. Daar vindt u ook een mooie visualisatie van alle resultaten.

Lesmateriaal GrowApp


Leerlingenhandleiding GrowApp onderzoek:

vmbo | havo | vwo

Verdiepingsopdrachten leerlingen:


Docenten
:

 

Internationalisering en Engelstalig lesmateriaal

Van bovenstaand materiaal zijn de volgende vertalingen beschikbaar:

Teacher guide
Leerlingenhandleiding vmbo | havo | vwo
Rubrics poster | verslag

In heel Europa doen scholen onderzoek naar 7 soorten bomen. Meer informatie en lesmateriaal is te vinden op de Europese campagne site.
Je kunt met je GLOBE account lid worden van de community.

LET OP: de protocollen die bij de Europese campagne gebruikt worden zijn de internationale GLOBE protocollen. Deze wijken af van de Natuurkalender protocollen die in Nederland worden gebruikt. Wilt u internationaal samenwerken en data vergelijken, dan dient u de internationale protocollen te gebruiken. Gebruikt u alleen de GrowApp, dan hoeft u met bovenstaande geen rekening te houden.

Maaike Vollebregt
Helen Parkhurst, Almere
Wilt u meer weten over de GrowApp van een ervaren docent? Neem contact op met Maaike: m.vollebregt@helenparkhurst.asg.nl

Lid worden van GLOBE?