Onderzoek
met de GrowApp,
help je mee?

Lesmateriaal

Handleidingen

Deze website is zo opgezet dat leerlingen er zoveel mogelijk zelfstandig mee kunnen werken. Door mee te doen aan de GrowApp leren de leerlingen over het concept “onderzoek doen” binnen de context van de “natuuronderzoek”.

Voor docenten zijn de volgende handleidingen beschikbaar:

lesopzet

Hoe zet je het GrowApp project op?

Hoeveel tijd heb je?

 Één les

Als je weinig tijd hebt, is de introductieles een mooie samenvatting van alles wat een leerling zou moeten leren over de GrowApp. Lesmateriaal vind je onder de tab: “algemeen lesmateriaal

Twee lessen 
Als je weinig tijd hebt voor een uitgebreid onderzoeksproject, is twee lessen het minimum voor een goede lessenserie. De eerste les vormt de introductie rondom de Natuurkalender en de werking GrowApp. Tijdens deze les zetten leerlingen een eenvoudig onderzoekje op. Daarna gaan leerlingen voor een lange of korte periode een boom volgen met behulp van de app. De tweede les sluit het onderzoek af en vormt een terugblik op het proces.

Drie of meer lessen (kort project)
Heb je langer de tijd? Dan kan je uitgebreider stil staan bij de stappen van de onderzoekscyclus. Je kan leerlingen ook aan de slag zetten met de data binnen de Growapp: laat ze bijvoorbeeld beelden van verschillende Europese landen met elkaar vergelijken, of over verschillende jaren. Ook kan je tussentijdse evaluaties van het onderzoeksproces inbouwen in de lessenserie.

verdieping per vak

Aansluiting bij diverse vakken

Het project GrowApp sluit aan bij diverse vakken.
 
  • Biologie:Met behulp van de GrowApp bestuderen leerlingen de impact van klimaatverandering op de natuur. Door de stijging van de temperatuur op aarde lopen planten in het voorjaar eerder uit en houden ze in de herfst langer blad. Door foto’s te nemen van een boom in hun omgeving, dragen de leerlingen bij aan een groter onderzoek naar de Natuurkalender 

Verdieping

Combineer je onderzoek

Het onderzoeksproject GrowApp past goed bij verschillende onderzoeksprojecten waaronder Trees Around the GLOBE en verschillende internationale protocollen.

  • Trees Around the GLOBE en GrowApp: Leerlingen kunnen beide projecten combineren om een gedetailleerder beeld te krijgen van de bomen waar ze onderzoek naar doen.
  • Internationale protocollen en GrowApp: verschillende internationale protocollen sluiten goed aan op de GrowApp zoals de landcover, green-up/green-down en greenings / carbon cycle.
  • European Phenology Campaign en GrowApp: iedere lente en herfst wordt een Europese bomen campagne gehouden waarbij de green-up / green-down in beeld wordt gebracht door heel Europa.

Meer specifieke informatie en ideeën over het combineren van de projecten vind je in de docentenhandleiding.

Matthijs Begheyn - GLOBE

Projectleider GLOBE GrowApp

GLOBE

Contactpersoon

Heb je vragen over de GrowApp? 

Neem dan contact op met Matthijs.

matthijs@globenederland.nl