Scholieren meten luchtkwaliteit voor een schonere toekomst
De lucht in Nederland moet schoner, en scholieren door het hele land dragen daaraan bij via het project “Scholieren meten luchtkwaliteit”, dat feestelijk van start ging op het Kandinsky College in Nijmegen. Tobias van Elferen, wethouder van de gemeente Nijmegen en lid van de Landelijke Stuurgroep Schone Lucht Akkoord, benadrukte het belang van het project:
“In Nijmegen meten we op veel plekken al stationair de luchtkwaliteit maar wat gebeurt er nou eigenlijk als je met het verkeer mee fietst? Dit is één van de vragen die de Snuffelfietssensoren van SODAQ kunnen beantwoorden. Met elkaar gaan we die data ophalen!”
Jongeren aan zet voor schonere lucht
Scholieren spelen een sleutelrol in het meten van luchtkwaliteit en maken de impact van vervuiling in hun eigen omgeving zichtbaar. Ans Mol, gedeputeerde van de provincie Gelderland, legde in een videoboodschap uit waarom dit project zo belangrijk is: “Jullie gaan straks met je fiets zien wat er in je omgeving gebeurt. Zo kunnen wij meteen kijken of alles wat we in Gelderland doen wel voldoende is.”
Suzan van der Wielen, regisseur Luchtkwaliteit van de provincie Gelderland voegt hieraan toe: “Met dit project betrek je niet alleen leerlingen, maar ook hun ouders en de omgeving. Dat maakt het extra waardevol.”
Meten en ontdekken
Na de officiële opening stapten de leerlingen op de met Snuffelfietssensoren uitgeruste fiets om de luchtkwaliteit rondom hun school in kaart te brengen. Via www.knowyourair.net konden aanwezigen live meekijken naar de meetresultaten. Dit gaf direct inzicht in de verschillende niveaus van luchtkwaliteit in de omgeving.
Fotograaf: Duncan de Fey
“Ik had gelijk!”
Terug op school vertelde Liene Driessen, leerling aan het Kandinsky College, over haar profielwerkstuk. “Ik wil onderzoeken wat het verschil is in fijnstofconcentratie als ik naar school en naar huis fiets via een drukke weg of door het bos. Hierbij kijk ik ook naar factoren zoals het tijdstip en het weer.”
De sensor kwam ook thuis van pas: “Mijn ouders waren de haard aan het stoken. Ik zei al dat dit veel fijnstof veroorzaakt, maar daar deden ze niks mee. Toen we gingen wandelen nam ik de sensor mee. Zodra ik de deur uitstapte sloeg deze meteen rood uit. Ik had gelijk!”
Samen voor schone lucht in heel Nederland
Op meer dan 70 scholen door heel Nederland helpen scholieren mee om de luchtkwaliteit in kaart te brengen. Dankzij de betrokkenheid van meer dan 30 gemeenten en provincies wordt het project breed uitgerold, dit doen zij in het kader van het Schone Lucht Akkoord. Wil je meer weten of zelf meedoen? Kijk op www.globenederland.nl/luchtkwaliteit.
Ook aan de slag met de snuffelfiets op school?
Wil je ook met jouw leerlingen fijnstof meten met GLOBE en daarbij het RIVM helpen met data verzamelen? Het fijnstof onderzoek is zo opgezet dat leerlingen zelf een onderzoek uitvoeren via de onderzoekscyclus. Hang een stationaire fijnstofsensor op of ga rondfietsen met de snuffelfiets.