Tel de libel met Waterdiertjes.nl

Samen met een groep natuurorganisaties, wetenschappers en waterbeheerders roept GLOBE de hulp in van scholieren en vrijwilligers bij het in kaart brengen van de libellen in Nederland. Doe je mee?

Je kent ze vast wel, die snelle blauwe, groene of rode diertjes die je op mooie dagen boven het water ziet scheren: libellen en waterjuffers. Maar wist je dat deze beestjes een groot deel van hun leven als larve onder water doorbrengen?

Lancering tijdens De Week van Ons water
De campagne Tel de libel met Waterdiertjes.nl wordt gelanceerd tijdens De Week van Ons Water. Tijdens deze “week” kun je van 1 t/m 14 mei deelnemen aan allerlei wateractiviteiten door het hele land. Het tellen van libellen kun je nog het hele jaar doen.

Hoe help je mee met onderzoek?
Meedoen betekent dat je een watertje in je omgeving opzoekt. Dit mag ook je eigen vijver zijn. Vervolgens vang je met een schepnet larven van waterjuffers, libellen en ook andere waterdiertjes en geef je deze door op www.waterdiertjes.nl. Geef ook door hoeveel libellen je ziet vliegen tijdens het vangen van de waterdiertjes.

Wat gebeurt er met jouw waarnemingen?
Libellen zijn niet alleen mooi, ze zijn ook heel belangrijk voor het ecosysteem. Ze helpen bij de bestrijding van insectenplagen en zijn voedselbron voor andere dieren zoals vogels en vissen. Met jouw waarnemingen krijgen wetenschappers, waterbeheerders en natuurbeheerders meer kennis over de verspreiding van de libellen in Nederland.

Lesmateriaal
Voor middelbare scholieren heeft GLOBE ook begeleidend lesmateriaal.

Gerelateerd nieuws