GLOBE Science Fair 2024

Op 7 juni vond de GLOBE Science Fair plaats op de campus van Wageningen University & Research. Leerlingen uit het hele land presenteerden hun onderzoeksresultaten aan elkaar en aan wetenschappers van WUR, RIVM, KNMI en UvA. Ook Candace Coyle van de Amerikaanse Ambassade was aanwezig om de microplastic award uit te reiken namens de ambassade.

Grote opkomst

Leerlingen van middelbare scholen uit het hele land verzamelden zich op een zonnige ochtend in het Forum-gebouw van de Wageningen UR. 23 teams van 9 scholen presenteerden de resultaten van hun onderzoeken naar fijnstof, NO2, microplastics, waterkwaliteit en de ecologie van hun directe leefomgeving. Daarnaast werden ze door WUR-studenten over de campus rondgeleid, waarna ze zich konden uitleven tijdens de Bee Games. Het Herman Wesselink College kon zich het best gedragen als een bijenkolonie en won de Bee Game Award.

Jury Award voor Creatief NO2 project

Naast de Bee Game Award gingen Anna, Anna en Jasmijn van het Herman Wesselink College ook naar huis met de jury award. De jury, bestaande uit Arnold van Vliet (WUR), Mengsje Menkveld (WUR), Hester Volten (RIVM), Eline Verhoeven (RIVM), Bas Mijling (KNMI) en Dorien Dorresteijn (GLOBE Nederland), beoordeelde hun project over “The effects of NO2 on living surrounding near the A9″ als het beste project. Knap gedaan!

Het Leidsche Rijn College viel ook in de prijzen

Ook al de aanwezigen mochten punten uitdelen voor de verschillende presentaties. Het onderzoek naar Microplastics van de leerlingen Avi, Resa, Frédérique en Britt van het Leidsche Rijn College werd door het publiek uitgeroepen tot het beste project en kreeg de publieksprijs in handen. Gefeliciteerd! Ook waren zij het beste microplastics project. De prijs werd uitgereikt door Candace Coyle van de Amerikaanse ambassade. Ze wonnen daarmee de door de ambassade ter beschikking gestelde microplastics award en mogen nu met hun team naar zeehondencentrum Pieterburen voor een ‘behind the scenes’ rondleiding.

GrowApp timelapse competitie

Ook de winnaars van de GrowApp timelapse timelapse competitie werden bekend gemaakt door Arnold van Vliet tijdens de Science Fair. Kim en Sinem stuurde de winnende inzending. Volgens Arnold was dit de beste inzending omdat ze maar liefst 46 foto’s gemaakt hebben. “Samen geven ze een mooi beeld van het hele proces van in blad komen.” De timelapse kun je hier bekijken. Wil je ook zo een mooie timelapse maken? Kijk dan hier voor meer informatie.

GLOBE Science Fair

De GLOBE Science Fair is een initiatief van GLOBE Nederland en biedt leerlingen de kans hun GLOBE-onderzoeksresultaten te presenteren aan medeleerlingen en aan een professionele jury. Wil je volgend jaar meedoen? De Science Fair is voor alle leerlingen (incl. tto) van middelbare scholen die lid zijn van het GLOBE Programma. Per school mogen maximaal drie teams deelnemen. Elk team mag bestaan uit drie tot vijf leerlingen. Docenten zijn ook welkom!

Markeer 6 juni alvast in je agenda en hou de website en nieuwsbrief in de gaten voor meer informatie over de komende editie van de GLOBE Science Fair en wie weet zien we je volgend jaar!

Gerelateerd nieuws