We kijken met veel plezier terug op een inspirerende GLOBE Ledendag. Op deze zonnige dag kwamen docenten uit het hele land samen op de Universiteit Utrecht om workshops te volgen, ideeën uit te wisselen en inspiratie op te doen voor GLOBE-projecten in de klas.
GLOBE-projecten dragen bij aan échte wetenschap
De dag startte met een gezamenlijke opening, waar bachelor-directrice Margrien Bootsma iedereen welkom heette. Daarna werd de kennis over GLOBE getest – en jullie scoorden verrassend goed! Vervolgens nam wetenschapper Bas Mijling ons mee in zijn verhaal over Ghana. Hij liet zien hoe het NO₂-onderzoek van Nederlandse leerlingen helpt bij het opzetten van een meetnetwerk in Ghana. Een mooi voorbeeld van hoe de data van de leerlingen bijdraagt aan de wetenschap.
Zelf GLOBE ervaren
Daarna was het tijd om zelf aan de slag te gaan in de eerste workshopronde. Deelnemers doken in de wereld van de levende bodem, microplastics en waterdiertjes/waterkwaliteit. Door actief aan de slag te gaan en zelf het project te ervaren kregen ze direct gevoel bij de projecten en ideeën voor hun eigen lessen.
Na een gezamenlijke lunch en een rondleiding door de Botanische Tuinen volgde de tweede ronde, met het Urban Heat Island Effect, luchtkwaliteit, en de GrowApp/TAG/Green-up Green-down. Ook hier werd volop geëxperimenteerd en natuurlijk genoten van het mooie weer.
Klaar om met de projecten aan de slag te gaan
Tijdens de afsluiting was er ruimte om vragen te stellen, ervaringen te delen en plannen te maken. We hopen dat iedereen vol inspiratie naar huis is gegaan en zijn benieuwd naar de data die jullie gaan verzamelen en de onderzoeken die de leerlingen dit jaar gaan uitvoeren – hopelijk zien we de eerste resultaten terug op de Science Fair!