Onderzoek
naar vallende zaadjes

Lesmateriaal

Webtool

De leerlingen maken kennis met de 8 stappen van de onderzoekscyclus. Elke stap bestaat uit een instructie (‘aan de slag’), een terugblik op de betreffende stap (‘terugblik’) en een samenvatting van de stap in de vorm van een blokschema (‘samenvatting’).

De leerlinggroepjes kunnen het onderzoek zelfstandig uitvoeren. Desgewenst kan de docent klassikaal aandacht besteden aan de ‘terugblik’ gevolgd door de ‘samenvatting’. Daarbij dient er wel voor gezorgd te worden dat de tempoverschillen tussen de groepjes beperkt blijven, zodat de leerlingen min of meer op hetzelfde moment aan de ‘terugblik’ toe zijn.

Lesopzet

Hoe zet je het vallende zaadjes project op?

Het project is ontworpen voor leerjaar 1/2 vmbo-havo-vwo, maar kan ook in andere klassen gedaan worden ter introductie van de onderzoekscyclus. Het doel van deze oefening is de introductie van de onderzoekscyclus aan de hand van een concreet en beknopt leerlingonderzoek: vallende zaadjes. Het kan in in groepen van drie leerlingen worden gedaan.

Het doorlopen van de onderzoekscyclus kan gedaan worden in één lesuur.

verdieping per vak

Aansluiting curriculum

 
  • De onderzoekscyclus kan ingezet worden bij GLOBE onderzoeksprojecten, maar ook bij de andere bètavakken en aardrijkskunde. Op die manier kun je als school een gemeenschappelijke onderzoekstaal realiseren. Met het doorlopen van de onderzoekscyclus leren leerlingen onderzoeksvaardigheden die ze de rest van hun schoolloopbaan kunnen gebruiken.

  • Door in jaar 1 al te beginnen met het oefenen van de stappen van de cyclus zijn de leerlingen, bijvoorbeeld als ze aan het PWS toe zijn, volledig met de stappen vertrouwd.  

Combineer je project

 

Willie Kerkhof - GLOBE

Projectleider GLOBE vallende zaadjes

GLOBE

Contactpersoon

Heb je vragen over het vallende zaadjes project? 

Neem dan contact op met Willie.

willie@globenederland.nl