Resultaten najaarscampagne 2022 Urban Heat Island

Dit najaar hebben scholen over de hele wereld onder leiding van GLOBE wetenschapper Kevin Czajkowski onderzoek gedaan naar het Urban Heat Island Effect. Ook benieuwd naar zijn bevindingen? Lees hieronder het bericht van Kevin aan de scholen in Nederland.

Ondertussen zijn er steeds meer landen wereldwijd die meten aan het Urban Heat Island Effect: VS, Kroatië, Griekenland, Israël, Saudi-Arabië, Malta, Oman, Taiwan en natuurlijk ook in Nederland. Tijdens de observatieperiode zijn er dit jaar ook nieuwe scholen gestart uit Nigeria, Argentinië, Spanje, Bhutan en Malie. 

Als we kijken naar de temperatuur observaties valt op dat meer scholen metingen hebben gedaan aan luchttemperatuur dan aan oppervlaktetemperatuur, zoals te zien in onderstaande afbeeldingen. In Nederland zijn er ook verschillende sensoren die gekoppeld zijn aan GLOBE die automatisch continu data versturen. Deze zijn te zien als grote gele stippen op de kaart. Hierdoor zijn de gegevens van de studenten die in de herfst van 2022 hebben gemeten aan dit project minder goed te zien. Toch zijn deze observaties die gedaan zijn door leerlingen erg belangrijk als we willen kijken naar locale gebieden, met name rondom scholen. 

Oppervlaktetemperatuur observaties - herfst 2022
Luchttemperatuur observaties - herfst 2022
Top 11 scholen met metingen aan luchttemperatuur - oktober 2022

Alleen al in oktober zijn er meer dan 7000 metingen aan luchttemperatuur met de hand gedaan door studenten. 

In Toledo waar ik werk (Universiteit van Toledo) hebben mijn studenten ook deelgenomen aan dit project over Urban Heat Island Effect. Op de afbeelding zie je dat er een mooie spreiding is van meetpunten rondom Toledo, dankzij de vele studenten die meededen. In het gebied hebben we 3 weerstations die continu data verzamelen. Deze zijn in de afbeelding goed te zien met de grote stippen. 

Tenslotte deel ik graag met jullie een mooi verhaal over een GLOBE-docent uit New York (Sarah Slack) dat aandacht heeft gekregen op de Nationale Publieke Radio in de VS. Ze heeft samengewerkt met Matthew Pierce van NASA GISS en in het verhaal wordt beschreven hoe Sarah haar leerlingen heeft geïnspireerd om te onderzoeken of de hitte van het schoolplein een impact kan hebben op de gezondheid van de leerlingen. Hier kun je het verhaal lezen.

Zie hier meer informatie over het Urban Heat Island Effect (Engelstalig) en de oproep om mij te helpen.
 
Wellicht ook leuk om mijn NASA Data Story Maps for Urban Heat Island Effect te bekijken. 

Herfst 2023 zullen weer met leerlingen van de GLOBE-scholen aan de slag gaan om het Urban Heat Island Effect verder te onderzoeken op hun schoolplein. Doe je mee?

Dr. Kevin Czajkowski

Meedoen?

Je kunt het hele jaar meedoen met het onderzoeksproject. Kevin organiseert daarnaast enkele keren per jaar een campagne.

Workshop op het KNMI

Kom naar de GLOBE ledendag op 10 maart 2023 op het KNMI voor een workshop over het UHIE.

Gerelateerd nieuws