GLOBE ledendag in regen en sneeuw

Vanuit het hele land kwamen vrijdag 10 maart docenten naar het KNMI om getraind te worden door wetenschappers en ervaren docenten in de onderzoeksprojecten van GLOBE.  

In workshops leerden de docenten van wetenschappers en ervaren docenten hoe ze met hun leerlingen mee kunnen doen met de onderzoeksprojecten van GLOBE. Zie voor details het overzicht hieronder.

Ook kregen de docenten een rondleiding over het KNMI waarbij speciaal voor de gelegenheid een weerballon werd opgelaten en de weertunnel werd bezocht. 


Met IR thermometer onder de radartoren


Fijnstof meten


weerballon oplaten


Weerballon


Windtunnel


Microplastics bekijken


Microplastics


Microplastics filteren


Microplastics filteren


Workshop microplastics


Windtunnel


Radartoren KNMI


Workshop


Kijken naar opgelaten weerballon


Oplaten weerballon


Waterdiertjes vangen in de sneeuw


Weerballon


Uitleg weerballon


Rondleiding KNMI


Wetenschapper Bas Mijling KNMI


Snuffelfiets


Urban Heat Island onderzoek


Waterdiertjes vangen in de sneeuw


Workshop


Workshop


Workshop


Intro door hoofddirecteur KNMI, Maarten van Aalst


Deelnemerslijst weggewaaid

Powerpoints


Download volledig programma

Workshops

Ronde 1

 

KNMI


smap-blauw

Klimaat en leefomgeving

Marcella van Steenbergen (GLOBE NL) gaf een workshop over de impact van klimaatverandering op scholen. Leerlingen kunnen dit met GLOBE o.a. onderzoeken met de projecten Urban Heat Island Effect en de  wolkenapp.


Klik hier

RIVM

 


fijnstof-blauw

Fijnstof en snuffelfiets

Naast de stationaire fijnstof sensor is er nu ook de snuffelfiets. Leerlingen kunnen daarmee hun volledige fietsroute de luchtkwaliteit in kaart brengen.  
In deze workshop vertelde een wetenschapper van het RIVM en ervaren docenten hoe je stationair en mobiel met je leerlingen fijnstof kunt meten.

NASA


smap-blauw

Trees around the globe

NASA weet precies waar bomen op de aarde staan, maar wat de satellieten niet kunnen meten is hoe hoog deze bomen zijn. Dit is wel essentieel voor onderzoek naar het effect van klimaatverandering op de natuur. Bij het project Trees Around The Globe geven de leerlingen met een app de hoogte van bomen door. Een leuk project waarbij 21-eeuwse vaardigheden en kennis worden gecombineerd

Wageningen Universiteit

 

 


growapp-blauw

GrowApp

Leerlingen kunnen helpen de reactie van de natuur op klimaatverandering in kaart te brengen. Met de GrowApp kun je met je smartphones foto’s maken van de natuur die automatisch in een time lapse filmpje worden omgevormd.

Workshops

Ronde 2

 

Wageningen Universiteit


waterdiertjes-blauw

Waterdiertjes

Wetenschapper Edwin Peeters van Wageningen Universiteit presenteerde de webapp waterdiertjes.nl die hij samen met GLOBE ontwikkeld heeft. Leerlingen gaan bij dit project waterdiertjes vangen en geven ze door via de webapp. Ze kunnen dan meteen zien wat deze diertjes zeggen over de waterkwaliteit. De gegevens van leerlingen worden niet alleen door wetenschapper Edwin, maar ook door waterschappen in het hele land gebruikt om een beter beeld te krijgen van de waterkwaliteit! Gaaf als je leerlingen daar aan kunnen bijdragen, toch?!

GLOBE


smap-blauw

Data analyse

Op de internationale website www.globe.gov waar 37.000 scholen op te vinden zijn uit 127 landen staan miljoenen metingen van leerlingen. Maar hoe tover je die op een mooie manier tevoorschijn? De website heeft tools om kaarten en grafieken te maken. 

KNMI en RIVM

 


smap-blauw

NO2 in de lucht

Tien scholen mogen met het nieuwe project NO2 in de lucht, aan de slag. Zij ontvingen elk 10 speciale Palmes meetbuisjes om NO2 te meten. Deze gaan de leerlingen ophangen in de schoolomgeving. Ze leren daarmee niet alleen over de luchtkwaliteit in de eigen schoolomgeving, maar gaan het ook vergelijken met andere scholen en zelfs met de Tropomi satelliet. Onder leiding van wetenschapper Bas Mijling van het KNMI dragen ze op die manier bij aan de kalibratie van deze satelliet. 

UvA


water-blauw

Microplastics

Scholen die meedoen aan het nieuwe Microplastics project ontvangen kosteloos een speciale filterset t.w.v. €300,- (aangeboden door de ambassade van de VS).

Microplastics zijn bijna overal. Maar zijn ze ook te vinden in de wateren in de omgeving van jullie school? Met een filter en een microscoop en begeleidend lesmateriaal, gaan de leerlingen het uitvinden onder leiding van wetenschapper Bernou Boven van de UvA.

Het leerlingenteam met het beste onderzoek mag als prijs naar Zeehondencentrum Pieterburen.

Gerelateerd nieuws