“De SMAP-satelliet van NASA helpt met het voorspellen van droogtes en overstromingen. Om beter te begrijpen wat de satelliet vanuit de ruimte meet, zijn ook waarnemingen vanaf de grond nodig die met de satellietgegevens kunnen worden vergeleken. Dit noem je kalibreren van de satelliet. Leerlingen kunnen ons daarbij helpen!
Doen jullie mee?”
Brian Campbell, NASA-wetenschapper
Video van SMAP-satelliet missie en hoe leerlingen daarbij kunnen helpen (Engelstalig)
Voor dit project zijn de volgende materialen nodig:
Blikje voor bodemmonster. Neem bij voorkeur een blikje dat je met een blikopener moet openmaken en niet met een lipje. De blikjes met een lipje hebben een rand waardoor het moeilijker is het monster te nemen.
1. Metingen doen
In de protocollen wordt uitgelegd hoe de metingen uitgevoerd moeten worden.
2. Metingen doorgeven
Verzend je metingen naar de GLOBE database zodat iedereen ze kan zien en gebruiken voor onderzoek. Voor het doorgeven heb je een account nodig.
Er zijn twee manieren om de metingen door te geven (wij raden de app aan!):
3. Metingen bekijken
Alle metingen komen in de internationale database van GLOBE zodat ze voor leerlingen en wetenschappers wereldwijd beschikbaar zijn. Ga naar de visualisatiewebsite om de data te bekijken. Zie: handleiding visualisatie.
Stappenplan
Wil je meedoen met GLOBE SMAP? Volg dan onderstaand stappenplan:
Engelstalig
Op de internationale GLOBE website staat nog veel meer informatie. Er zijn bijvoorbeeld filmpjes en blogs en eens in de zoveel tijd is er een webinar waar de NASA wetenschapper aan deelnemende GLOBE leerlingen vertelt over de voortgang.
Ga naar de SMAP website…
Om een gedegen onderzoek te doen volg je de onderzoekscyclus. Dit betekent o.a. dat je van te voren goed nadenkt over een onderzoeksvraag en vervolgens een plan opstelt.