Voorjaarscampagne Waterdiertjes

2022 | Onderzoek de stadsvijvers

Voorjaar 2022

Campagne waterdiertjes

Waterdiertjes vangen en op naam brengen is ontzettend leuk om te doen! Dit voorjaar gaan we met scholen in het hele land onderzoeken hoe het gesteld is met de waterkwaliteit van stadsvijvers.

Wil je tijdens de voorjaarscampagne aan de slag met het onderzoeksproject waterdiertjes, maar weet je niet zo goed hoe je moet beginnen? Deze pagina biedt je de handvatten die je nodig hebt.

Periode10 februari – 22 april 2022
Niveauvmbo, havo/vwo ob
VakBiologie, Natuur
TijdsbestedingIdealiter minimaal 3 lesuren
DoelDoor mee te doen, zijn je leerlingen deel van een (inter)nationaal onderzoek van GLOBE wetenschapper Edwin Peeters van Wageningen Universiteit. Ze leren over waterkwaliteit en biodiversiteit en doen onderzoeksvaardigheden op.

GLOBE wetenschapper Edwin Peeters 

Oproep aan de leerlingen

Wat vind jij de mooiste vijvers bij jou in de buurt en welke vind je het lelijkst? 
Weet je ook wat er allemaal onderwater leeft?
In het water kun je veel verschillende waterdieren vinden, maar wat je vindt is ook afhankelijk van de kwaliteit van het water. 
In vies water leven niet veel soorten, in schoon water juist wel.
Stadswateren kunnen nogal verschillen in waterkwaliteit, maar heel veel weten we daar nog niet van.

Ik wil graag weten hoe de waterkwaliteit in stadsvijvers in heel Nederland is.
Het lijkt me leuk als je met je school een aantal stadsvijvers onderzoekt en dat we door al die gegevens meer te weten komen over hoe het gesteld is met de stadvijvers.

Veel plezier!

Edwin

Samenvatting 

Het onderzoek in het kort

Het bemonsteren van het water en doorgeven van de gegevens is vrij eenvoudig. Afhankelijk van je beschikbare tijd, kun je één of meer voorbereidende of verwerkende opdrachten toevoegen.

 1. Jij en/of de leerlingen kiezen één of meer stadsvijvers uit voor het onderzoek;
 2. Met een schepnet vangen de leerlingen waterdieren en doen deze in een witte bak;
 3. Ze brengen de dieren op naam en geven ze met de smartphone door op de web app: www.waterdiertjes.nl.

In de klas 

Voorgestelde lesopzet

Een mooie manier om het project aan te pakken, is de volgende, maar uiteraard ben je vrij om daarin je eigen keuzes te maken.

 • Les 1: introductie op het onderwerp. Kies uit voorbereidende opdrachten. Denk alvast na over factoren die invloed hebben op de waterkwaliteit van stadsvijvers
 • Les 2: waterdiertjes verzamelen en doorgeven met smartphone
 • Les 3: de data analyseren. Leerlingen krijgen aan het eind de huiswerkopdracht om een verslag te schrijven en dit in te leveren. Na goedkeuring kunnen ze worden geupload naar www.globenederland.nl/upload 
 • Les 4: presentatie in de klas (optioneel)

Optionele uitbreiding

Materialen

Wat heb je nodig?

 • Schepnet
 • Witte bak (om de dieren in te bekijken)
 • Loep (voor determinatie)
 • Smartphone met www.waterdiertjes.nl 
 • Optioneel: zoekkaart met alle waterdiertjes van de app (ontwikkeld door GLOBE i.s.m. IVN)

In de klas 

Ondersteuning op school

Wij kunnen je helpen gedurende de campagne!

 • Je krijgt een (online) startbijeenkomst in de klas door een student van Wageningen Universiteit. De student legt het project aan de leerlingen uit, zodat ze zelfstandig of onder begeleiding van de docent aan de slag kunnen. Hoe deze startbijeenkomst er precies uitziet bespreekt de student vooraf met je.
 • Je kunt ons vragen stellen en we plannen als je dat wil een tussentijds overleg met je in.
 • Optioneel komen we de resultaten (online) bekijken.

Community

Resultaten delen

 1. Uploaden. Leerlingen die meedoen aan het project delen hun resultaten door ze te uploaden in de vorm van een verslag, filmpje, Powerpoint, ArcGIS storymap, etc.
  Uploaden…
 2. Science Fair. Van iedere deelnemende school kan 1 groepje leerlingen haar resultaten presenteren op de Science Fair op Wageningen Universiteit op 22 april. Deelnemen is optioneel en het is aan de docent om te bepalen welk groepje eventueel wordt afgevaardigd.

Resultaten

Wat gebeurt er met de metingen?

 • De metingen die de leerlingen doorgeven staan openbaar op de kaart. Ze zijn daarmee beschikbaar voor wetenschappers, waterschappen en leerlingen om onderzoek mee te doen.
 • Wetenschapper Edwin Peeters analyseert de gegevens aan het eind van de campagne en geeft in onze nieuwsbrief een terugkoppeling op de resultaten.

Optioneel 

Landelijke bijeenkomsten

We organiseren een aantal (optionele) activiteiten waar docenten en leerlingen kunnen aanhaken om over de campagne te leren en met elkaar te delen

 • 10 februari 2022 (16:00-17:00 uur): online kick-off bijeenkomst waar de wetenschappers toelichting geven op hun project.
 • 22 maart 2022 (16:00-17:00 uur): tussentijdse update en vragenuur.
 • 22 april 2022 (09:00-16:00): Science Fair. Evenement op Wageningen Universiteit waar leerlingen hun resultaten tonen aan de wetenschappers en elkaar.

Optioneel

Europese Water Bodies Challenge

Optioneel kun je meedoen met de Europese Water Bodies Challenge van GLOBE. Hierbij kun je deelnemen aan allerlei (online) activiteiten. De aankondiging van de details volgt binnenkort. Hou onze nieuwsbrief in de gaten.

Voorjaar 2022

Meedoen met
de waterdiertjes campagne?

Om mee te doen met dit onderzoeksproject moet je school lid zijn van GLOBE. Check hier of jouw school lid is en zo niet, bekijk meer info over het lidmaatschap.