Onderzoek
waterdiertjes,
help je mee?

Lesmateriaal

Algemeen lesmateriaal

Introductieles

In de introductieles leren leerlingen wat waterdiertjes ons kunnen vertellen over de waterkwalitiet. Dit kan gedaan worden met de LessonUp. Ze leren over waterkwaliteit en waterdiertjes plus het opzetten van een onderzoekje. Of doe de waterdiertjes quiz zodat leerlingen bekend raken met de diertjes.

  • LessonUp
    Interactieve “Powerpoint” waarbij leerlingen met mobiel of gewoon met de hand omhoog vragen kunnen beantwoorden. Gebruik hierbij ook het leerlingenwerkblad.
  • Powerpoint waterdieren quiz
    Welke waterdiertjes ken jij al? Speelse intro in de klas.

Werkbladen en opdrachten onderzoek doen

Door middel van werkbladen kunnen de leerlingen zelfstandig aan de slag met het opzetten van het onderzoek en het analyseren van de zelf verkregen data. De LessonUp kan als hulpmiddel worden gebruikt. In het veld hebben leerlingen een determinatiekaart en een tellijst nodig.

Lesmateriaal

Verdiepingsopdrachten

Het waterdiertjesproject kun je gemakkelijk uitbereiden door extra verdiepingsopdrachten te doen met de klas. Verdiep je in ecologisch herstel of het meten van waterkwaliteit. In de docentenhandleiding staan nog meer verwerkingsopdrachten beschreven.

Campagne

Wat heb je nodig in de les? 

Campagne kokerjuffers
De kokerjuffer is het waterdiertje van het jaar 2024. We hebben bij dit fascinerende diertje de volgende ondersteunende (les)materialen: