Onderzoek
naar fijnstof,
help je mee?

meetinstrumenten

Wat heb je nodig?

Hieronder vind je alle materialen die je nodig hebt om het fijnstofonderzoek uit te voeren. Ga je rondfietsen met een snuffelfiets? Of kies je ervoor om één vaste plek de fijnstof te meten? Bekijk welke materialen je nodig hebt en bestel ze via de website. Onderaan de pagina zie je de algemene materialen.

Meetinstrumenten

Schroef deze hypermoderne sensor op je stuur en maak van je fiets een “snuffelfiets”. De sensor is direct klaar is voor gebruik en toont automatisch de luchtkwaliteit van jouw volledige fietsroute op de website. Je kunt deze sensoren eventueel ook op een vaste plek (stationair) ophangen zodat ze constant data doorgeven. 

Snuffelfietsen voor jouw school?

Luchtkwaliteit van je route wordt getoond op de kaart

Wil jij (kosteloos) sensoren ontvangen voor je school? Check dan in dit bericht.

Informatie voor gemeenten en provincies

Wil je ook je scholen een project over luchtkwaliteit aanbieden (in het kader van het Schone Lucht Akkoord).

Schone Lucht Akkoord

Bekijk dan onze SLA infopagina…

Met een stationaire sensorkit gaan de leerlingen aan de slag om zelf een fijnstofsensor te monteren. Ze leren hierbij hoe verschillende onderdelen werken en hoe deze gemonteerd en geprogrameerd moeten worden. Een sensorkit wordt daarna op een vaste plaats rondom school gehangen. Voor de sensorkit heb je een vaste plek nodig waar stroom naartoe kan en waar verbinding kan worden gemaakt met de wifi. 

Bestellen stationaire sensorkit

We hebben een beperkte voorraad sensorkits die we compleet en met handleiding verkopen voor €125,- per stuk. De kit is ongemonteerd; je kan deze bijvoorbeeld als verdieping door de leerlingen in elkaar laten zetten. De levertijd kan van enkele dagen tot enkele weken duren. Wacht dus niet te lang met bestellen De kit wordt geleverd in een doos met handleiding en bestaat uit:
  • Microprocessor: Adafruit Feather HUZZAH met ESP8266 WiFi
  • Sensor: SPS30 Sensirion
  • Voeding 
  • Behuizing
  • Diverse verbindingsonderdelen
Overige benodigdheden (zelf te regelen):
  • Een micro-usb kabeltje (die ook data kan versturen)
  • Laptop met internetverbinding voor programmeren sensor en bekijken data.
Om een sensorkit te bestellen, moet je lid zijn of worden van GLOBE. We hebben ook voor leden een uitgebreide handleiding voor het in elkaar zetten van de kit

Data bekijken en verwerken

Zorg ervoor dat je een laptop hebt met internetverbinding. Hiermee programmeer je de sensorkit, kan je de data bekijken en verwerken.