Onderzoek
microplastics,
help je mee?

Lesmateriaal

Algemeen lesmateriaal

In samenwerking met de Plastic Soup Foundation is er speciaal lesmateriaal ontwikkeld voor GLOBE leden. Dit zijn de documenten met het slotje ervoor. Om ze te downloaden moet je inloggen en dus lid zijn van GLOBE.

LessonUp introductieles

In de algemene introductieles leren de leerlingen over microplastics en de reden waarom hier onderzoek naar gedaan wordt. Dit wordt gedaan door een klassikale interactieve les.

Werkbladen en opdrachten onderzoek doen

Door middel van werkbladen kunnen de leerlingen zelfstandig aan de slag met het opzetten van het onderzoek en het analyseren van de zelf verkregen data

Samenwerking Deakin University

In samenwerking met Deakin University (Australië) en GLOBE Italië zijn de protocollen tot stand gekomen. Dit team aan wetenschappers is voor vragen beschikbaar via: microplastics.protocol@gmail.com.
In mei 2023 is een workshop gegeven over het gebruik van de protocollen.
Hieronder is het materiaal van de workshop beschikbaar.

Openbaar lesmateriaal

Op de website van de Plastic Soup Foundation vind je lesmateriaal voor ‘Microplastics in het water’ die voor iedereen beschikbaar is. Ook zijn er werkbladen en dataformulieren speciaal ontwikkeld die toegankelijk zijn voor iedereen.

Lesmateriaal

Metingen doorgeven

GLOBE scholen kunnen hieronder hun gegevens doorgeven. Je gegevens komen openbaar op de kaart en dus kan iedereen ze gebruiken voor onderzoek. Ook leerlingen kunnen hun resultaten vergelijken met die van andere leerlingen.

Excel tabel

Met behulp van de Excel tabel kan je het aantal deeltjes per m3 berekenen.

Als je de Excel tabel hebt ingevuld, kun je hem in de survey uploaden samen met de gegevens die je op je werkblad genoteerd hebt.

Survey

Geef je metingen door m.b.v. de survey. Door je gegevens hier in te vullen kunnen alle deelnemende scholen en de wetenschappers toegang krijgen tot deze informatie. De survey is ook in het Engels in te vullen. Kies dan links boven voor de taal Engels.

Lesmateriaal

Hoe sluit het aan op Onderzoek en Ontwerpen – Technasium?

Het technasium is een onderwijsstroom voor vwo en havo. De module over Microplastics is ontstaan in samenwerking met docenten van het Helen Parkhurst – Almere. Deze module blijft in ontwikkeling en zijn ook beschikbaar in de online projecten bibliotheek van mijnTechnasium.  

O&O opdracht

Lesmateriaal

Engels lesmateriaal

Van het Nederlandse lesmateriaal zijn de volgende vertalingen beschikbaar
  • Protocols
    The protocols describe how certain actions, such as collecting water samples, should be carried out.
  • Recognition guide
    Reference work, in case of doubt about identifying microplastics or for more information.
  • Excel sheet
    Enter your data here and sent it to the scientists.