Onderzoek
microplastics,
help je mee?

Lesmateriaal

Algemeen lesmateriaal

In samenwerking met de Plastic Soup Foundation is er speciaal lesmateriaal ontwikkeld voor GLOBE leden. Dit zijn de documenten met het slotje ervoor. Om ze te downloaden moet je inloggen en dus lid zijn van GLOBE.

Introductieles

In de algemene introductieles leren de leerlingen over microplastics en de reden waarom hier onderzoek naar gedaan wordt. Dit wordt gedaan door een klassikale interactieve les.

Onderzoek doen

Zoals in alle GLOBE projecten, staat onderzoek doen centraal. Zo ook in de microplasticsmodule. Leerlingen gaan zelf aan de slag om een onderzoek uit te voeren. Ze gaan zelf watermonsters nemen, deze filteren en de microplastics erin identificeren om een onderzoeksvraag te beantwoorden. Voor het opzetten van een onderzoekje wordt de onderzoekscyclus gebruikt. Deze geeft stap voor stap weer hoe (wetenschappelijk) onderzoek moet worden opgezet en uitgevoerd

 

Werkbladen en opdrachten

Door middel van werkbladen kunnen de leerlingen zelfstandig aan de slag met het opzetten van het onderzoek en het analyseren van de zelf verkregen data

Samenwerking Deakin University

In samenwerking met Deakin University (Australië) en GLOBE Italië zijn de protocollen tot stand gekomen. Dit team aan wetenschappers is voor vragen beschikbaar via: microplastics.protocol@gmail.com.
In mei 2023 is een workshop gegeven over het gebruik van de protocollen.
Hieronder is het materiaal van de workshop beschikbaar.

Openbaar lesmateriaal

Op de website van de Plastic Soup Foundation vind je lesmateriaal voor ‘Microplastics in het water’ die voor iedereen beschikbaar is. Ook zijn er werkbladen en dataformulieren speciaal ontwikkeld die toegankelijk zijn voor iedereen. 

Lesmateriaal

Metingen doorgeven

GLOBE scholen kunnen hieronder hun gegevens doorgeven. Je gegevens komen openbaar op de kaart en dus kan iedereen ze gebruiken voor onderzoek. Ook leerlingen kunnen hun resultaten vergelijken met die van andere leerlingen.

Excel tabel

Met behulp van de Excel tabel kan je het aantal deeltjes per m3 berekenen.

Als je de Excel tabel hebt ingevuld, kun je hem in de survey uploaden samen met de gegevens die je op je werkblad genoteerd hebt.

Survey

Geef je metingen door m.b.v. de survey. Door je gegevens hier in te vullen kunnen alle deelnemende scholen en de wetenschappers toegang krijgen tot deze informatie. De survey is ook in het Engels in te vullen. Kies dan links boven voor de taal Engels.

Lesmateriaal

Engels lesmateriaal

Van het Nederlandse lesmateriaal zijn de volgende vertalingen beschikbaar