Onderzoek
bomenhoogte,
help je mee?

Lesmateriaal

Algemeen lesmateriaal

Introductieles

In de algemene introductieles leren de leerlingen waarom het belangrijk is om boomhoogte te meten, hoe de data kan bijdragen aan kalibratie van de ICEsat-2 satelliet en de reden waarom hier onderzoek naar gedaan wordt.

  • Introductieles LessonUp AK
    Interactieve “Powerpoint” waarbij leerlingen met mobiel of gewoon met de hand omhoog vragen kunnen beantwoorden. 
  • Introductieles LessonUp BIO
    Interactieve “Powerpoint” waarbij leerlingen met mobiel of gewoon met de hand omhoog vragen kunnen beantwoorden. 

Werkbladen en opdrachten onderzoek doen

Door middel van werkbladen en de website kunnen de leerlingen zelfstandig aan de slag met het opzetten van het onderzoek en het analyseren van de zelf verkregen data.

Lesmateriaal

Metingen doorgeven

GLOBE scholen kunnen hieronder hun gegevens doorgeven. Je gegevens komen openbaar op de kaart en dus kan iedereen ze gebruiken voor onderzoek. Ook leerlingen kunnen hun resultaten vergelijken met die van andere leerlingen wereldwijd.

Handleiding

Er zijn een handleiding voor het invoeren van data. Leerlingen kunnen hun data via de smartphone met de GLOBE Observer App gelijk in het veld doorgeven. Of ze kunnen verzamelde data op dataformulieren invullen en later in de klas via de website hun data invoeren.  

Lesmateriaal

TTO – Engels lesmateriaal

Engels lesmateriaal

Dit onderzoek is zeer geschikt voor TTO onderbouwklassen. Het Nederlandse lesmateriaal is vertaald naar het Engels. Zo kunnen leerlingen er gemakkelijk mee aan de slag. Daarnaast is er nog veel meer Engels lesmateriaal beschikbaar op de international pagina en zijn er internationale campagnes

Internationale campagne

Vanuit het international GLOBE programma zijn er regelmatige intensieve observeer periodes waarin de de wetenschapper Brian Campbell leerlingen oproept om metingen te doen. Engels lesmariaal is te vinden op de internationale webpagina.

  •  Lesmateriaal in het Engels met verschillende en afwisselende activiteiten
  • Iedere maand worden er webinars gegeven door Brian Campbell die iedereen mag bijwonen. Zeer interessant voor docenten hoe je TAG activiteiten kan inzetten in je lessen. Maar ook leuk voor leerlingen om te horen wat er met de data gedaan wordt. Deelname is gratis.
  • Twee keer per jaar vindt er de Europese campagne plaats. In het voorjaar: bladontwaking. In het najaar: bladval.
Voorbeelden verdiepende activiteiten
Het TAG project is een groot project van NASA. Er is daarom veel engelstalig lesmateriaal beschikbaar die zeer goed zijn voor TTO lessen. Hier vind je een overzicht waar je deze extra activiteiten kan vinden en wij hebben onze favorieten eruit gehaald.