Onderzoek
weer & klimaat,
help je mee?
- ALGEMEEN LESMATERIAAL
- METINGEN DOORGEVEN
- VERDIEPING
- TTO - ENGELS LESMATERIAAL
Lesmateriaal
Algemeen lesmateriaal
Werkbladen en opdrachten onderzoek doen
Door middel van werkbladen kunnen de leerlingen zelfstandig aan de slag met het opzetten van het onderzoek en het analyseren van de zelf verkregen data.
- Leerlingenhandleiding
Hierin staan allerlei opdrachten en werkbladen voor leerlingen met betrekking tot weer & klimaat. - Achtergrondinformatie meetinstrumenten
Leer meer over alle meetinstrumenten - Dataformulieren
Schrijf je data op in deze formulieren en voer het wolkenprotocol uit. - Protocollen
Alle protocollen en dataformulieren in één bestand. - GLOBE Wolkenkaart
Lesmateriaal
Metingen doorgeven
GLOBE scholen kunnen hieronder hun gegevens doorgeven. Je gegevens komen openbaar op de kaart en dus kan iedereen ze gebruiken voor onderzoek. Ook leerlingen kunnen hun resultaten vergelijken met die van andere leerlingen wereldwijd.
Handleidingen
Er zijn twee handleidingen. De eerste is voor het invoeren van data. Dit kan op de laptop wanneer de leerlingen terug zijn in de klas. Of via de smartphone met de GLOBE observer app gelijk in het veld. De tweede handleiding is voor het visualiseren van de data.
Lesmateriaal
Verdiepingsopdrachten
Hoe kun je jouw leerlingen extra inspireren?
Maak een storymap van GLOBE weerdata in ArcGIS
Opzet: In deze opdracht gebruik je ArcGIS Online om GLOBE data in kaart te brengen en te combineren met andere data. Daardoor kun je meer inzicht krijgen in de data. De context van deze opdracht is dat je de maximale en minimale temperatuur van West-Azië kan gaan vergelijken en deze op een interactieve manier kan presenteren.
Lesduur: 120 minuten
Vergelijk de luchtdruk met neerslag
Opzet: Met een simpele meting kun je leerlingen laten zien wat de relatie is tussen luchtdruk en neerslag. Laat leerlingen de lokale luchtdruk meten bij school. Reflecteer vervolgens op het weer van die dag. Is er neerslag? Hoe komt dat?
Lesduur: 1 uur
Weer vs. Klimaat
Opzet: Bij deze lesopzet maken leerlingen kennis met de concepten weer en klimaat op basis van echte gegevens. Hierbij maak je gebruik van de visualisatiewebsite van GLOBE. Laat leerlingen voor verschillende locaties in de wereld de gemeten temperatuur en neerslagdata opzoeken. Vraag ze op basis van deze gegevens een trend in het weer van deze locatie te bepalen. Kunnen ze zo uitspraken doen over het klimaat? Zijn er interessante afwijkingen? Kunnen ze die verklaren?
Lesduur: 1 uur
Mystery stations
Opzet: Speelse opdracht waarbij leerlingen aan de hand van de meetgegevens van 5 scholen over de hele wereld moeten achterhalen waar deze scholen zich bevinden. Lesduur: 1 lesuur
GLOBE wolkenapp
Binnen de GLOBE Observer App (“de Wolkenapp”) kun je NASA helpen door foto’s te maken van wolken. Leerlingen helpen NASA met deze foto’s omdat NASA zo haar satelliet gegevens beter kan interpreteren. Leerlingen die foto’s insturen, krijgen de volgende dag een mailtje van NASA met een bedankje en een link naar de wolk die ze hebben gefotografeerd, maar dan gefotografeerd door NASA vanuit de ruimte!
Lesoptie: bestudeer de relatie tussen weer en wolkenvorming.
Opzet: Leerlingen vergelijken het wolkendek met weerparameters en leren over het verband tussen het weer en de vorming van bepaalde wolkentypes. Hierbij kun je in een eenvoudige opzet leerlingen met behulp van de GLOBE Observer app wolken laten identificeren en die laten verklaren met weerdata van het KNMI. Bij een uitgebreidere opzet kun je leerlingen zelf weerdata laten verzamelen m.b.v. een weerhut en hiermee de overheersende bewolking laten verklaren.
Lesduur: Dit werkt het beste gedurende een periode van een paar weken (bij voorkeur met variërende weersomstandigheden). De eenvoudigste opzet kost per lesuur zo’n 5 tot 10 minuten.
KNMI lesmateriaal
Het KNMI heeft een pagina met ondersteunend lesmateriaal bij deze GLOBE module. Deze lessen gaan behoorlijk diep en zijn bedoeld voor ervaren GLOBE leerlingen en docenten. Er zijn lessen voor zowel aardrijkskunde als natuurkunde
Lesmateriaal
TTO – Engels lesmateriaal
Internationale GLOBE programma
Vanuit het international GLOBE programma is er zeer veel materiaal beschikbaar met betrekking tot weer en klimaat onderzoek. Ook zijn alle dataformulieren en protocollen in het Engels beschikbaar. Wil je dit onderzoek in het Engels uitvoeren, bekijk dan het Engels lesmateriaal op de internationale GLOBE website.
- Bekijk hier de internationale atmosfeer onderzoekspagina.
Voorbeelden verdiepende activiteiten
- Water detectives (EN)
- Building a Thermometer (EN)
- Weather Tourists- A GLOBE Data Exploration (EN)
- Overzicht van Atmosphere Learning Activities (EN)