Onderzoek
weer & klimaat,
help je mee?

Lesmateriaal

Handleidingen

Deze website is zo opgezet dat leerlingen er zoveel mogelijk zelfstandig mee kunnen werken. Door mee te doen aan het weer & klimaat onderzoek leren de leerlingen over het concept “onderzoek doen” binnen de context van weermetingen doen.

Voor docenten zijn de volgende handleidingen beschikbaar:

E-learning

Op de website van globe.gov vind je diverse e-trainingen (in het Engels) die je kunnen helpen om de GLOBE-protocollen beter te begrijpen en te beheersen, ook staan er handige tips in voor het uitvoeren van het onderzoek in de klas. De geschatte tijd die bij de module staat is ruim ingeschat. Daarnaast is ook mogelijk om alleen delen van de training te bekijken.

Voor de module Weer & Klimaat zijn de volgende trainingen beschikbaar die aansluiten op het Nederlandse lesmateriaal:

Een overzicht van alle trainingen die gerelateerd zijn aan de atmosfeer kun je hier vinden.

Hoe zet je het weer & klimaat project op?

De module Fijnstof biedt allerlei mogelijkheden. Centraal staat onderzoek doen en het doen van metingen met de verschillende meetinstrumenten (zie meetinstrumenten). Deze basis kan worden uitgebreid met vakinhoudelijke of meer thematische lessen.

Hoeveel tijd heb je?

Één à twee lessen
Heb je weinig tijd, dan kan je een verwonderingsles over wolken met de Wolkenapp, luchtdruk vergelijken met neerslag  geven of werken met de data-visualisatie website van GLOBE internationaal.

Drie of meer lessen (kort project)
In drie lessen kunnen leerlingen aan de slag met de ArcGIS opdracht over Weer & Klimaat. Ook kunnen leerlingen een volledig onderzoekje uitvoeren naar keuze. Je kan het project zo groot maken als je wilt door extra verdiepende lessen toe te voegen of leerlingen een uitgebreid weerbericht laten maken met hun eigen verkregen data. 

verdieping per vak

Aansluiting bij diverse vakken

Het project UHIE sluit aan bij diverse vakken. 
 
  • Aardrijkskunde: Weer en klimaat zijn echt aardrijkskundige thema’s. Deze module sluit dus ook goed aan op het curriculum, of je nu lesgeeft in de brugklas of het examenjaar. De module laat zich makkelijk in stukjes knippen – zo kun je een verwonderingsles doen met de GLOBE Observer App of kun je in een langlopend project het weer bij jouw school monitoren.
  • Natuurkunde: Een les over weer lijkt heel aardrijkskundig. Maar je kunt er bij natuurkunde, zeker in de bovenbouw, hele interessante projecten aan koppelen. Zo kun je met leerlingen kijken naar luchtdruk of instraling van de zon.
 

Verdieping

Combineer je onderzoek

Het onderzoeksproject Weer & Klimaat is goed te combineren met de onderzoeksprojecten NO2, UHIE en fijnstof.

  • NO2 en Weer & Klimaat: Combineer NO2-metingen met Weer & Klimaat protocollen zoals temperatuur en neerslag om de invloed van weersomstandigheden op luchtvervuiling te onderzoeken.
  • UHIE en Weer & Klimaat: Gebruik protocollen zoals het wolkenprotocol en luchttemperatuurmetingen om de invloed van het weer op stedelijke warmte te bestuderen.
  • Fijnstof en Weer & Klimaat: Onderzoek de invloed van weersomstandigheden op fijnstofconcentraties door gebruik te maken van Weer & Klimaat protocollen zoals wolken, neerslag, luchttemperatuur en luchtvochtigheid.
  • Waterkwaliteit en Weer & Klimaat: Leerlingen kunnen onderzoeken wat de invloed van neerslag en temperatuur op de waterkwaliteit.

Meer specifieke informatie en ideeën over het combineren van de projecten vind je in de docentenhandleiding.

Willie Kerkhof - GLOBE

Projectleider GLOBE weer & klimaat

GLOBE

Contactpersoon

Heb je vragen over het weer & klimaat project? 

Neem dan contact op met Willie.

willie@globenederland.nl