Onderzoek
plastic soup,
help je mee?

Lesmateriaal

Wat heb je nodig in de les? 

Interactieve powerpoints
Voor dit project zijn alleen de LessonUps nodig. Op de website van de Plastic Soup Foundation vind je de links naar de introles en alle challenges. Elke les is vormgegeven in LessonUp, dus met interactieve powerpoints. Maak hieronder een keuze: 

 

NIEUW: Plastic Fashion
In deze les wordt de relatie gelegd tussen kleding, fast fashion, (plastic)vervuiling en gezondheid. Leerlingen doen onderzoek naar hun kleding. Waar komt die vandaan en welke materialen zijn ervoor gebruikt? Wat is de relatie tussen kleren en de plasticsoep, en in hoeverre schaden ze onze gezondheid? Na een introductie over Plastic Fashion kan je kiezen uit de opdrachten Label Design, Global Fashion en Foto & Shop.

Hieronder vind je nog enkele voorbeelden van de challenges:

  • Tijdens de Trash Hunt analyseren leerlingen zwerfafval en classificeren ze het op soort en gebruiksdoel. Door het gevonden afval in kaart te brengen met de Litterati-app, helpen ze de Plastic Soup Foundation met het wereldwijde onderzoek naar zwerfafval.
  • Leerlingen doen bij Save your Butt onderzoek naar sigarettenfilters en leggen dit vast. Deze les bestaat uit een theoretisch onderzoek ter voorbereiding, een veldonderzoek en een labonderzoek. Ze beantwoorden o.a. de vragen: waar worden sigarettenfilters van gemaakt? Zijn ze vervuilend voor ons milieu?
  • In de challenge Plasticdieet onderzoeken leerlingen hoeveel plastic hun huis in één week binnenkomt. Ze leren onderzoek te doen in de eigen leefomgeving en bedenken manieren om hun plasticgebruik te verminderen.

Voor een volledig overzicht, zie de website van de Plastic Soup Foundation.

Lesmateriaal

Materiaal voor TTO

De challenges zijn allemaal in het Nederlands, maar er is wel een Engelstalige introductieles ontwikkeld.