Onderzoek
waterkwaliteit,
help je mee?

Meetinstrumenten

Wat heb je nodig?

Hieronder vind je alle materialen die je nodig hebt om het waterkwaliteitonderzoek uit te voeren.  Bekijk welke materialen je nodig hebt, veel ligt standaard op school. Verzamel alles en ga lekker naar buiten!

Meetinstrumenten

Met een secchi schijf kan je de helderheid van het water bepalen. Het is een simpel meetinstrument die je aan een touw met markeringen het water in laat zakken. Kan je de schijf niet meer zien, dan lees je aan de markeringen af, hoe diep de schijf is. 

Niet op school? Maak er zelf gemakkelijk eentje met de handleiding van het IVN.

Voor het meten van de watertemperatuur heb je een thermometer nodig. Een simpele volstaat al. Let er wel op dat deze goed waterdicht is. Denk bijvoorbeeld aan thermometers die speciaal voor zwembaden zijn gemaakt. 

Gebruik voor het meten van het zuurstofgehalte in het water heb je de ‘kit met Winkler methode’ nodig. Je voegt hiermee chemicaliën toe aan je water die reageren op zuurstof. Zo kun je meten hoeveel zuurstof er in je oorspronkelijke watermonster zat. 

Meet met de EGV-meter de elektische geleidbaarheid van het water. Hiermee kan de hoeveelheid ionen in het water worden bepaald.

Gebruik een pH-meter of strookjes om de pH-waarde in het water te meten.

Met een nitraat testkit of nitraat stripjes kan je de nitraatwaarde in het water meten. 

Je kunt tijdens dit project gebruik maken van de GLOBE Observer App. Het downloaden van deze app is gemakkelijk via de Playstore voor Android of Appstore voor iOS

 1. Download de GLOBE Observer App

2. Log in bij de app:

  • Docenten: log in met je docenten account dat je hebt
   ontvangen van GLOBE Nederland.
  • Leerlingen: je docent heeft per klas een leerlingaccount
   aangemaakt. Je krijgt van je docent de gegevens.

3. Daarna kun je direct beginnen met het observeren van jouw omgeving! De app geeft hiervoor zelf meldingen en tips.

Via deze app kun je jouw meting verzenden. Of je kunt het wolkenprotocol gelijk invoeren tijdens het veldwerk!

Data bekijken en verwerken

Zorg ervoor dat je een laptop hebt met internetverbinding. Je geeft je data door via de internationale globe.gov website. Deze data is daarna te bekijken op de vis.globe.gov website.